top of page

Frans Baks historie:

Jeg kommer fra en familie, hvor vi ikke viste hinanden kærlighed. Min mor begik selvmord, da jeg var 18 år. Der blev ikke holdt begravelse, og vi talte ikke meget om hende derefter. Jeg reagerede i første omgang ved ubevidst at slette mine minder om hende og lod hende kun komme til mig i mine drømme. Senere har jeg erkendt savnet og prøvet at forstå hvad der skete – og tænkt, at hvis vi havde været bedre til at modtage og give hinanden kærlighed, ville hun måske have levet i dag. Lad os værne om kærligheden, så længe vi har den.

Jeg har skrevet ny musik til dette projekt - en række enkle sange der handler om nærvær og kærlighed – hvor publikum vil blive inddraget i nogle enkle fællessange. Håbet er, at vi vil kunne åbne vores sind og lade sangen give os vinger. Der vil også være mulighed for bare at lytte og være til stede. Og så bliver der heldigvis også plads til nogle af mine andre sange og lidt sjov og ballade, så vi også husker på alt det dejlige i livet.

Ane Christensen og jeg har tidligere arbejdet sammen. Hun hørte mine ’Sange til min Mor’ sidste sommer og syntes, at de fortjener at blive hørt af mange mennesker, som er berørt af selvmord og sorg. Fordi sangene er så enkle og tydelige og taler til følelserne, kan de give sorgen et andet udtryk end ord. 

 

Derfor har vi sammen skabt dette program – både som en musikalsk oplevelse og som en sjælelig aften for alle.  Jeg vil gerne have en psykologisk back-up med og der er Ane den helt rigtige person. 

 

Musik bruges terapeutisk mange steder, fordi den taler til alle sanserne og følelserne og kan være med til at skabe nye relationer og nye virkeligheder og til at få det bedre ved både at opleve musikken og synge sammen med andre. Vi tror, dette er en god måde at sørge på. 

Aftenen starter med en velkomst af Ane – og så spiller jeg en håndfuld sange som lægger op til en samtale, hvor ordet er frit. Ane leder denne samtale, som kan indeholde debat, snak, spørgsmål eller hvad der måtte opstå.  Derefter runder jeg af med nogen flere sange – og til sidst synger vi alle sammen. Men først, når vi er helt færdige med at snakke. 

Vi har holdt en prøvekoncert, hvor vi inviterede folk der havde mistet en nærtstående til selvmord – det var en meget bevægende aften.

Jeg deltog interesseret ved en prøvekoncert hvor jeg kunne konstatere, hvor effektfuldt det øjebliksfællesskab, som opstod omkring Frans Baks ’Sange til min Mor’, var. Her oplevede jeg mennesker åbne op for hengemte historier og jeg oplevede dem få sat ord på dybt personlige, smertelige og inderlige minder og oplevelser. Til at forløse og nænsomt guide os alle gennem en meget intens aften oplevede jeg Ane Christensen, som med stor faglig indsigt og menneskelig omsorg fik skabt et trygt rum med plads til både den enkelte og til fællesskabet.
Jeppe Kristen Toft - direktør ’Livslinien’

Livslinien er en organisation, der arbejder med at forebygge selvmord bla. gennem rådgivning til selvmordstruede, pårørende og efterladte. Jeppe Kristensen Toft er direktør, og du kan læse hele hans anbefaling af ’Sange til min Mor’ her: Livslinien - anbefaling

bottom of page